Tällä kertaa ajattelin opetella tekemään veitsen ja puukon. Tai tarkemmin sanoen kahvat ja tupet, terää ei ole mahdollisuus itse takoa. Tietoa olen hakenut kirjastosta ja netistä. Katsotaan mitä tulee.
Aloitus
Höyläsin ja sahasin kaksi palaa pähkinäpuuta, kooltaan 8 x 36 x 110 millimetriä. Lisäksi leikkasin saman kokoiset palat vulkaanikuitua. Koko riippuu tietenkin siitä millaisen kahvan aikoo tehdä.
Sivuprofiilin teko
Yla/alaprofiilin teko
Piirsin ensin muodot ja sitten hioin. Hiomisessa on oltava tarkkana jotta paloista tulee symmetriset.
Lopullinen muoto pyöristyksineen ja loppuhionta tulevat sitten kun palat ovat kiinni kahvassa.
Liimaus
Kun liima on kuivunut, porataan puuosaan reiät teräksessä olevien reikien toimiessa ohjureina. On syytä tukea kahva alapuolelta, ettei terä ulos tullessaan revi sälöjä kahvasta.
Poraukset ja hiominen
Lisäksi hioin muotoa lähemmäs lopullista. Mutta kahvan muoto tulee vielä pyöristymään kunhan ensin saan niittaukset kuntoon.
Pähkinäpuu näyttää nyt tylsän harmaalta hiomisen jälkeen, mutta uskon että lopullisen pintakäsittelyn jälkeen se tulee olemaan tumma ja puunkuvio tulee näkymään kauniina. Vai haaveilenko vain? Aika näyttää...
Lesta
Lesta suojaa nahkaista tuppea puukon terältä, eli se tulee tupen sisään. Lestalle hyvä materiaali on esimerkiksi koivu, koska se on kovaa puuta.
Tein koivusta reilun kokoiset palat, vahvuuksiltaan noin 6mm ja 2mm. Piirsin paksumpaan palaan terän muodon ja kaiversin sen niin syväksi että terä upposi siihen. Kun kannen (ohuemman palan) laittaa päälle, on terän liikuttava sujuvasti sisään ja ulos.
Lesta(3)
Tätä täytyy vielä työstää, sekä kahvaa että lestaa.
Kuvassa 2 messinkistä, ruuvattavaa niittiä.
Välineet
Piti hommata kaiken aiemmin hommatun lisäksi:
- Jyrsinterä
- Hiekkapaperia, P400 ja P880
- Kiillotuslaikka
- Timanttiviilasarja
3 tai 3,5mm:n poranterää joka olisi min. 150mm pitkä, ei löytynyt. Merkillistä. Mutta sain kaverilta lainaksi.
Jospa se tästä taas.
Ennen öljyämistä
Lestan kärkeen porasin reiän, mikä ei näy kuvassa. Jotta jos tuppeen pääsee joskus vettä, niin se valuu pois terää ruostuttamasta.
Kahva istuu käteen kuin tauti, ei ole puukko koskaan näin hyvin istunut käteen...
Seuraavaksi öljyämistä ja kiilottamista.
Tupen reuna
Ohensin nahkaa noin puolella, noin sentin kaistaleen reunasta ja liotin reunaa vedessä noin tunnin, jolloin se pehmeni. Taivutin reunan kaksinkerroin ja laitoin puristimien väliin kuivumaan. Myöhemmin avasin puristimet, laitoin liimaa väliin ja uudelleen puristuksiin.
Tupen ompelu
Puukon lestoineen käärin ohueen tuorekelmuun, mitä ennen öljysin vielä puukon terän. Edellinen suojaa puukkoa kostelta tupelta.
Tämän jälkeen nahka muotoillaan puukon ja lestan ympärille, käyttäen apuna pieniä puristimia.
Ompeleminen tapahtui piirustuksen mukaan. Langan molemmissa päissä on neulat(tylppäpäiset) ja ne viedään samoista rei'istä läpi ristiin. Aloitin pari senttiä yläreunan alapuolelta, nousten sieltä ylös. Ylhäällä tein lenkin ja jätin lenkin keskelle tilaa vyölenkin kiinnitystä varten. Siitä edelleen alas kärkeen saakka.
Reikien paikat merkkasin noin 5 millin välein ja tein naskalilla reiät. Tein aina 4 reikää valmiiksi, ompelin ne, siten taas neljä reikää, omepelin ne, jne.
Vyölenkki
Ompelemani lenkin keskelle tuppeen tein reiän ja siihen asensin läpivientiniitin. Sen läpi D-lenkki, johon edelleen vyölenkki nahkasuikaleesta.
Lopuksi tupen rasvaus suojaksi kosteutta vastaan. Ainakin pari käsittelyä.
Perinteinen puukko
Perinteisen puukon kahva
Kahvaan porataan terän ruodolle ruodon muotoinen ja syvyinen kolo. Ruodon olen lyhentänyt niin että se on noin 60-70% kahvan pituudesta. Ruodon voi myös viedä kahvan läpi ja niitata pään, mitä en tällä kertaa tee. Ongelma on löytää pitkä poranterä, halkaisijaltaan 3mm, jolla pääsee syvälle. Niitä on, mutta vaikea löytää. Itse en löytänyt kaupoista, mutta onneksi kaverilta löytyi lainaan. Jos tekee usesta palikasta, voi porata lyhyemmälläkin terällä palikka kerrallaan. Jyrsinterällä voi leventää reiän suuaukkoa (ruoto kiilamainen) tai porata keskimäinen reikä suoraan ja lisäksi molemilta sivuilta viistosti keskireikää kohden.
Liimaus(laite)
Kaksi ylimmäistä levyä puristavat helan/helat kahvaan(ja mahdollisesti kahvan kaikki osat) ja kaksi alimmaista levyä puristavat terän kahvaan sekä alahelaa vasten.
Tärkeintä ei ole puristusvoima, vaan se että terä tulee suoraan. Tosin vinouttakin voi hieman korjata myöhemmin jos/kun kahvapalikassa on työvaraa. Itse käytin liimauksessa kaksikomponettiliimaa; Plastic Padding Super Epoksi. 4 tunnin kuivumisajalla niin ei iske paniikki liimatessa.
Lesta
Perinteinen puukko liimattuna
Seuraavaksi liimasin koristepinnit molemmille puolille kahvaa ja hioin ylimalkaiset muodot hiomakoneella. Pinnien kuvio tulee näkyviin paremmin hiomisen jälkeen, tai niin ainakin toivon... aivan kuten puun värit ja kuviokin pitäisi olla aikalailla erilainen viimiestelyn jälkeen. Viimeistely tosin voi jäädä joulukuuhun, sillä välin on kaikkea muuta näperreltävää.
Tupen teen josku myöhemmin, sitä ennen muuta pientä mitä ilmestyy blogiin "Muita käsitöitäni".
Pikkunäppärän tuppi
Keittiöveitsi
Tähän on tulossa vielä oma leikkuualusta.
Tässä veitsen esikuva. Ulu. Terä on voinut olla kiveä ja kahva luuta. Sitä on käytetty kaikkeen; Nylkemiseen, lihan ja muun ruoan paloittelemiseen, hiusten leikkuuseen, iglun jääpalojen leikaamiseen, ja ihan mihin vain.